Gerlyn Draaijers zingt met orkest van Excelsior

Voorzitter Gerlyn Draaijers (28) van Excelsior uit Oosterhesselen kijkt uit naar muziektheaterspektakel

Nieuws

“Tijdens zo’n project zijn we één grote Vlinderprinsesfamilie”

Tijdens De Vlinderprinses verzorgen de leden van muziekvereniging Excelsior uit Oosterhesselen bij vrijwel alle liederen de muzikale begeleiding. Voorzitter Gerlyn Draaijers heeft het succes van vijf jaar geleden tijdens de Toorn van Thunaer nog vers in het geheugen. “We hebben dan ook volmondig onze medewerking toegezegd. Muziek verbindt en dat wordt nog eens extra duidelijk tijdens zo’n muziektheaterspektakel. Je maakt deel uit van één grote familie.”

Op 8-jarige leeftijd werd ze lid van Excelsior. “Inmiddels zijn we twintig jaar verder en ben ik nu bijna drie jaar voorzitter. Daarvoor ben ik twee jaar algemeen bestuurslid van Excelsior geweest”, zegt Gerlyn, die in het dagelijks leven werkzaam is in de accountancy.

Verknocht aan bugel: instrument zorgt voor warme ronde klank

Toen ze in 2004 lid werd van Excelsior is ze bugel gaan spelen en dat instrument is ze trouw gebleven. “De bugel heeft een warme ronde klank en ook nog eens het melodie instrument in een fanfare orkest. Op dit instrument heb ik ook mijn A, B, C en D-diploma gehaald.”

Als kind werd Gerlyn al enthousiast van de muziek als Excelsior tijdens festiviteiten in het dorp voorbij kwam marcheren. “Toen ik in 2004 de leeftijd had bereikt om lid te mogen worden heb ik dat ook direct gedaan. De keuze voor fanfare was makkelijk, als inwoner van Oosterhesselen kies je natuurlijk voor het lidmaatschap van de plaatselijke fanfare.”

Toorn van Thunaer voor geen goud willen missen

In 2019 was Gerlyn ook van de partij tijdens de Toorn van Thunaer. “Echt geweldig om te doen. Het was best een intensieve periode waarbij we zo’n tien avonden achter elkaar bezig waren met repetities en de uiteindelijke voorstellingen begin september. Ik had het echter voor geen goud willen missen. Prachtig om de saamhorigheid binnen ons orkest, maar ook samen met het koor en toneelspelers te zien en te voelen. Daarnaast vielen alle puzzelstukjes op z’n plek, wat het tot een prachtig geheel heeft gemaakt. Over de Toorn van Thunaer wordt binnen Excelsior nog altijd veel gesproken, mede doordat we als vereniging ook ons eeuwfeest vierden. De Toorn was echt een klapstuk van ons jubileumjaar.”

Eén grote Vlinderprinses-familie

Toen de vraag vanuit Stichting Ter Klinke kwam of Excelsior in 2024 ook medewerking wilde verlenen aan het muziektheaterspektakel De Vlinderprinses heeft het bestuur dit voorgelegd aan de leden van het fanfareorkest. “Gerrit, Jan en Harm zijn op een repetitieavond langs geweest om meer informatie te geven en het enthousiasme binnen het orkest was er vrijwel meteen. Het is dus echt een gezamenlijk besluit geweest. Op een paar uitzonderingen na neemt het gehele orkest alle avonden deel. En na 8 september weet ik zeker: dan gaan we elkaar missen in de avonden, tijdens zo’n project zijn we net één grote familie.”

Dirigent Pieter Bosma

Pieter Bosma uit Ezinge is sinds 2018 als dirigent aan het fanfareorkest verbonden. Vorig jaar heeft Excelsior onder zijn leiding een 1e prijs behaald in de Tweede Divisie tijdens het concertconcours in Enschede. Net als bij de Toorn van Thunaer zal Pieter tijdens de Vlinderprinses-voorstellingen het orkest en koor dirigeren. Het orkest bestaat uit vijftig muzikanten. Voor het muziektheaterspektakel zal het worden aangevuld met nog eens vijftien leden, waarvan drie jeugdleden van Excelsior.

“Super eervol”

Naar schatting 6.000 bezoekers zullen het muziektheaterspektakel in Zweeloo bezoeken. Gerlyn noemt het ‘’super eervol’’ dat het muziekkorps er deel van mag uitmaken. “Als vereniging en orkest is het fantastisch dat je aan zo’n groot publiek mag laten horen wat je in je mars hebt. Daarnaast is het denk ik ontzettend eervol voor de gehele regio en alle deelnemers. Zo’n groot muziektheaterspektakel door grotendeels amateurs is iets waar de hele regio trots op mag zijn. Voor mensen die niet deelnemen als muzikant, zanger, toneelspeler of vrijwilliger des te meer reden om kaarten te kopen.”

Muzikale begeleiding bij vrijwel alle liederen

De leden van Excelsior verzorgen bij vrijwel alle liederen de muzikale begeleiding. “Soms is dat met het gehele orkest en dan weer met een ensemble uit het orkest. Ook zijn er een aantal extra instrumenten aan het orkest toegevoegd, die niet bij een standaard fanfare orkest horen. Denk hierbij aan violen, fluiten, een contrabas, een accordeon en een piano. Ook is er een popbandje die een aantal nummers voor haar rekening neemt. De grootste uitdaging is om alles goed onder elkaar te krijgen met solisten, koor en orkest. De eerste gezamenlijke repetitie is inmiddels geweest en de puzzelstukjes vallen al mooi op z’n plek. Prachtig om de eerste gezamenlijke klanken van koor en orkest te horen. Dat gaat helemaal goed komen in de eerste week van september.”