Joop Timmer met honden

Uniek Vlinderprinses-arrangement voor winnaar Veulenkeuring op 28 juni in Zweeloo

Nieuws

Zweeloo is van oudsher paardendorp en deze traditie zet het met de veulenkeuring “De Prinses van Zweeloo” voort

Op vrijdag 28 juni komt de crème de la crème van merrieveulens naar Zweeloo. Een keuringsevent van KWPN Drenthe – regio Zuidenveld – van nationale allure.

Voor de winnaar ligt er niet alleen eeuwige roem in het verschiet, maar ook een uniek Vlinderprinses-arrangement. Met een knipoog naar het meerdaags muziektheaterspektakel dat begin september aan de dorpsrand van Zweeloo zal worden opgevoerd.

Doordat de data van de Olympische Spelen ook van invloed zijn op de KWPN-agenda moest de veulenkeuring – die eigenlijk gepland stond tijdens de Zuidenveld-tentoonstelling in Coevorden – ook verplaatst worden. Er waren slechts twee opties:  naar voren halen of annuleren. 

Dat laatste was volgens Joop Timmer, lid van het regiobestuur KWPN Drenthe-regio Zuidenveld, geen optie en er werd dan ook direct doorgeschakeld naar een locatie Zweeloo.

Vrijdag 28 juni gaat het gebeuren: een veulenkeuring nog nooit eerder vertoond in het hartje van Zweeloo. Timmer zag het jaren geleden in het Duitse Oldenburg met eigen ogen en de ouderen onder ons kennen nog de Centrale Keuring van Drenthe op de brink van Rolde aan de voet van de molen. “Prachtig schouwspel”.

Sterke paardencultuur

Van dressuur tot springen en alles daartussenin: Zweeloo heeft al sinds jaar en dag een sterke paardencultuur. Een cultuur die op handen wordt gedragen door Joop Timmer, al jaren een gedreven fokker. “Zweeloo heeft een grote historie met paardenfokkerijen van naam en faam, zoals  Hegen, Koers en Klingenberg. Ze waren in de jaren ‘60/’70 wereldberoemd in Nederland en ook nu worden in deze regio paarden gefokt die zeker meedoen op landelijk en zelfs internationaal niveau. Ik bedacht direct een toepasselijke naam van de keuring: “De Prinses van Zweeloo”. Mede omdat de prinses in het middelpunt van de belangstelling staat in het muziektheaterspektakel De Vlinderprinses”, aldus Joop Timmer.

Eretitel “De Prinses van Zweeloo”

De merrieveulens die op de keuring paraderen, zullen volgens de mede-organisator allemaal een gooi doen naar de eretitel “De Prinses van Zweeloo. Interprovinciale opgave is al toegezegd, mede doordat voor de eigenaar van de Prinses een geweldige prijs te wachten staat. Naast de vele versierselen wacht namelijk een Vlinderprinses-arrangement bestaande uit een lunch bij Herberg de Aelderstroom, twee kaarten voor de voorstelling van de Vlinderprinses en een overnachting in Oes Tilber van Albert en Hennie Nijenbanning.

Kwalificatieronde provinciaal en nationaal kampioen

Verder is de keuring volgens Timmer natuurlijk ook een reguliere kwalificatieronde voor de titel provinciaal en nationaal kampioen. “Hoe mooi zou het zijn als onze Prinses ook die twee titels nog in de wacht zou kunnen slepen. Al met al een ouderwetse Veulenkeuring met veel publiek op een unieke locatie en met aansluitend een informeel samenzijn met live muziek op het aangrenzende hippische terras. De meeste veulens moeten nog geboren worden, maar de fokkers paraderen in gedachten met hun veulen al  in Zweeloo……”

Organisatie KWPN Drenthe regio Zuidenveld: Janneke Klinkhamer, Lisa Bosch, Hans Lufting, Joop Timmer.
Joop Timmer is ook verteller aan het begin van de voorstelling 7 september.

Joop Timmer met honden
Joop Timmer is ook nauw betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse slipjacht in Zweeloo. Op vrijdag 28 juni is de gedreven fokker mede-organisator van de Veulenkeuring in zijn dorp.