kledingcommissie Vlinderprinses

Jaren vijftig kleding voor 150 deelnemers

Nieuws

Kledingcommissie De Vlinderprinses levert huzarenstukje: jaren vijftig kleding voor ruim 150 deelnemers zit als gegoten

Bij Wemmie Eggens, Mia Dijkstra en Ans Hegen, deel uitmakend van de kledingcommissie De Vlinderprinses, kwam de mode uit de jaren vijftig de afgelopen maanden weer helemaal tot leven. Ga er maar aan staan: 135 acteurs en koorleden, 36 kinderen en 20 figuranten van het muziektheaterspektakel moeten hun kleding aanpassen aan de mode van de jaren vijftig van de vorige eeuw.

De kledingcommissie heeft echter wel voor hetere vuren gestaan. Vier jaar geleden bij de Toorn van Thunaer is de arbeidsintensieve klus ook glansrijk geklaard. “De Toorn was een volstrekt andere tijdgeest, want kleding van ruim 600 jaar geleden was in vrijwel geen enkele collectie en in de benodigde aantallen meer voorradig. Het moest dus door ons zelf worden ontworpen en genaaid”, blikt Ans Hegen namens de kledingcommissie terug.

Geen overuren voor naaimachines

De naaimachines maakten vier jaar geleden flink wat overuren, maar voor De Vlinderprinses is er minder naaiwerk. “Via diverse kanalen is ons veel kledingmateriaal beschikbaar gesteld.. Wel hebben we de deuren van heel wat kringloopwinkels in de wijde omgeving platgelopen. Het was een zoektocht naar geschikt materiaal, maar gelukkig konden we ook rekenen op kleding die door de deelnemers werd aangeleverd of bij de kledingcentrale in Assen werd gevonden. Vervolgens moest er uiteraard nog wel een kritische selectie worden gemaakt. Voor de deelnemende kinderen wordt nog aan kleding gewerkt.”

Kledinglijn 1950

Maar hoe zag die kledinglijn er dan uit rond 1950 en wat was toen de mode? De kledingcommissie ging bij de dameskleding in eerste instantie op zoek naar basiskleuren zoals grijs en zwart. “”Je zag in die tijd dat het ook al gauw wat vrolijker werd met de komst van pastelkleuren en bloemetjesprint. Bij de mannen overheersten toch vooral de kleuren grijs en zwart.”

Kledingatelier

In de voormalige dierenartsenpraktijk van de familie Hegen in Sleen werd de kleding uitgestald. Een gevarieerde collectie die z’n weerga nauwelijks kende. “Ik had met gemak een kledingwinkel kunnen beginnen”, lacht Ans. In het atelier werd de voorbije weken de kleding gepast en uitgereikt. Inmiddels zijn alle acteurs en koorleden voorzien van de kleding. De voorstellingen moeten in september nog beginnen, maar er is tijdens de passessies al veel gelachen en menig toneelstukje opgevoerd. Iedereen zat al goed in z’n rol en dat gaf ons een tevreden gevoel.”

Kapsels en brillen

Dat ook de kapsels van de acteurs echt de jaren vijftig look krijgen en er zo authentiek mogelijk uitzien, is in goede handen bij Robert Braam uit Oosterhesselen. “Het is belangrijk dat de kapsels perfect aansluiten op de kleding uit die periode. Wat we weten uit die tijd is dat golvend haar helemaal hip was. Meerdere kapsalons uit de omliggende dorpen hebben zich beschikbaar gesteld om de kapsels uit die periode te verzorgen. De brillen is nog weer een heel ander verhaal en ook daar gaat Robert zich over buigen”

Sakia Dingelstad uit Dalen is verantwoordelijk voor de ontwerpen van de sieraden en het gewaad van ‘De Vlinderprinses’.

Bewoners Korenhof in Aalden maken prachtige omslagdoeken

De kledingcommissie is ook blij met de medewerking van de bewoners van woonzorgcentrum De Korenhof in Aalden. “We vonden het belangrijk om ook de oudere generatie erbij te betrekken, want wie leert tegenwoordig nog breien en haken op school. Het is uit de tijd geraakt en terwijl dit nostalgisch handwerk niet verloren mag gaan.”

De bewoners hebben voor de koorleden prachtige omslagdoeken en sjaals gebreid en gehaakt. “We kregen op een gegeven moment echter een telefoontje vanuit de Korenhof dat er onvoldoende wol was en dat de nijvere breiers hun werkstukken halverwege moesten afbreken. In de regio bleek de betreffende kleurlijn finaal uitverkocht en we struinden via internet naar oplossingen. Uiteindelijk kwamen we in Katwijk terecht….daar was de wol nog voorradig. Je ziet het: ‘De Vlinderprinses’ waart het hele land rond.”

Zondag 7 april startsein promotiecampagne

Op zondag 7 april, tijdens het bezoek van wethouder Joop Slomp, zal het officiële startsein van de promotiecampagne voor De Vlinderprinses worden gegeven. Dat is ook het moment dat alle 135 acteurs en koorleden hun kleding presenteren. Ans kijkt er met een stukje gezonde spanning al op vooruit. “Voor de kledingcommissie inderdaad een spannend moment, want dan moet blijken of het plaatje helemaal klopt. Brengen alle acteurs de jaren ’50 weer tot leven? Dat oordeel is uiteindelijk aan de artistieke leiding. Dan kan het nog zo maar eens zijn dat we toch nog weer andere keuzes moeten maken. We gaan het zien, maar het gevoel is in ieder gevoel heel goed.”

Op de foto v.l.n.r.: Saskia Dingelstad, Ans Hegen, Gerrit Hegen, Robert Braam, Harm Dijkstra en Mia Dijkstra. Niet op de foto Wemmie Eggens. (Eigen foto)

Tekst: Jan Hooge