Hillegonda komt opnieuw in actie in muziektheaterspektakel…dit keer niet als jonkvrouw, maar als Belgisch trekpaard en met Albert Habing als menner op de wipkar
Een van de paarden die wordt ingezet bij het muziektheaterspektakel De Vlinderprinses is vernoemd naar jonkvrouw Hillegonda uit de Toorn van Thunaer. Het is de vierjarige merrie van Albert Habing uit Oosterhesselen. De 62-jarige pensionado is nog altijd zeer actief bij de paardensport betrokken.
Levend erfgoed
“Hillegonda is een toepasselijke naam voor dit levend erfgoed. Mijn vrouw Janny kwam met het idee en ik vond het eigenlijk briljant bedacht. De geboorte van Hillegonda was rond de tijd dat de Toorn van Thunaer werd opgevoerd op landgoed De Klencke. Dat is cultureel erfgoed in optima forma, maar het Belgisch trekpaard kun je in dezelfde categorie scharen. Een paardenras waar we zuinig op moeten zijn”, zegt Habing, die in de eerste week van september met Hillegonda en wipkar op het speelveld van het muziektheaterspektakel zal paraderen.
Brede paardenkont
Merrie Hillegonda is amper vier jaar oud, heeft enorme hoeven met grote sokken en een brede paardenkont. Habing legt uit dat paarden die tot koudbloedrassen behoren van oudsher worden gebruikt als trekpaarden, “ze zijn dan ook veel zwaarder gebouwd dan reguliere dressuurpaarden.”
In toom houden als duizenden ogen op Hillegonda zijn gericht…
Inmiddels is Albert Habing, die ook voorzitter is van De Klenckeruiters, druk doende om Hillegonda voor te bereiden op het acteerwerk voor een duizend koppig publiek. Een hele andere arena dan het weiland aan de Burg. de Kockstraat in Oosterhesselen. Habing is er echter wel gerust op dat hij Hillegonda in toom kan houden en niet met de wipkar op hol slaat.
Bokkensprongen
Van een paar bokkensprongen van het bijna 800 kilo wegende paard van 1,70 meter staat de menner niet meer te kijken. Haar omvang verraadt al dat ze erg van eten houdt. ,,Net als bij de training moet je ze daarin kort houden. Geen vreemde brokken, gewoon droog hooi is het beste voor ze.”
Liefde
“Voor de kar en buitenritten vindt Hillegonda heerlijk”, weet Habing., geboren en getogen in Den Hool en sinds 1985 woonachtig in Oosterhesselen. Hij fokt met het Belgische trekpaard puur hobbymatig, maar bovenal uit liefde voor dit prachtig en krachtig stukje levend landbouwerfgoed. “”Het is te zwaar aangezet dat het Belgisch trekpaard met uitsterven wordt bedreigd, maar het is nog altijd zo dat de instroom van nieuwe liefhebbers het vertrek van de oudere generaties niet kan compenseren. Daarom belangrijk dat we met een fokprogramma er alles aan doen om dit paardenras aan volgende generaties door te geven.”
Bij bovenstaande foto: het Belgisch trekpaard van Albert Habing, vernoemd naar jonkvrouw Hillegonda uit de Toorn van Thunaer, maakt haar opwachting tijdens De Vlinderprinses.