Vlinderprinses groep Sinti

Een Sinti-familie – mèensen met kleuren, een verhaal en mooie zang

Nieuws

Teun de Vries (72) oet Slien speult bij de Vlinderprinses de rol van Gudad Loludi, de oldere Sintiman, tiekend deur het leven en heufd van de Sintifamilie.

Wat is zien motivatie um hier an met te doen?

“Dat is indertied begunt met de ‘De Toorn van Thunaer”, zeg Teun, “dat heb ik ontzettend leuk evunden en toen kwam ‘The armed man’, daor he’k an met edaone en daor was gien enkele twiefel toen dit op gang kwam um te zeggen, ik gao weer met doen. Want dit is natuurlijk een geweldig biezunder project mar ok met hiel veule mèensen die je tegenkomt, ontmoet en dat het er hiel veule positieve dingen in zit”.  Teun: “ik vin het boeiend um wat te zingen en teniel te speulen en daj dat in dizze setting kunt doen is hartstikke leuk”.

Haj daor ook ervaring met? “Nee, nul”, zeg Teun. Hoe bereid jij je dan veur op zun rol? “Het oefenen is steeds een klein stappie in hoe voer ik de rol uut. Het begunt met de tekst te lezen, mar dan is het nog een statisch verhaal. Je moet zölf ontdekken hoe geef ik daor vörm en inhold an. Da’k laot zien wat zun man bezigholdt”.

Wat is je grootste oetdaging? “Da’k solo zing veur duuzend man. Ik bin van oorsprong gien zanger, heb eigenlijk nooit ezungen. Mar bliekbaor vun Jan Kruumink het zodaonig dat e het mij hef toevertrouwd um solo te zingen. Ik vind het hiel spannend. Ik zal wal een aantal zwietdröppels laoten, mar ik vin het een ontzettende oetdaging. Je moet hiel geconcentreerd weden in het aodemhalen, in het zingen en het bewegen op het veld. Mar dat ik zingen mag as zigeunerheufdman vin ik een cadeautje!”.

Karin Plugge (49) uit Sleen speelt bij de Vlinderprinses de rol van Bombana, de oudste dochter van de Sintifamilie, mysterieus en intelligent.

Hoe heeft ze zich voorbereid en wat is eraan voorafgegaan?

Karin: “Dat begint natuurlijk bij de auditie. Ik had een mooi lied uitgezocht, omdat ik hoopte dat ik er uitgepikt werd voor de solo. Ik heb een klassiek nummer gezongen. Ik was heel blij dat er voor mij een rol was weggelegd. Ik ben heel blij met m’n rol, vind het prachtig. Verder heb ik zanglessen gehad bij Carina en heeft Martije mij geholpen”. Voor de voorstelling probeert ze even om de rust in zichzelf op te zoeken, even focussen op wat ze moet doen in de voorstelling.

Waar geniet ze het meest van? “Samen een mooie productie neerzetten. Ik vind het mooi dat zoveel mensen enthousiast zijn. Ik vind het geheel heel leuk, maar uiteindelijk mijn liedje heel fijn om te zingen. De tekst past heel erg bij hoe ik op dit moment in het leven sta”.

Wie is Bombana volgens Karin? “Iemand die oog heeft voor anderen, wat serieuzer dan haar zussen”. Serieuzer dan jijzelf of staat Bombana nog aardig dicht bij je eigen persoon? “Ik denk dat ze aardig bij mij staat”, zegt Karin instemmend. En wat vertelt Bombana ons? “Dat het goede in de mens zit en dat je het verleden niet moet vergeten, maar er ook niet in moet blijven hangen en dat je mensen een tweede kans moet geven”.

Wat is voor jou de mooiste scène? Karin: “ik vind de scène met boer Arend heel erg leuk om te doen, mar het is ook lastig, omdat ik in mijn eigen persoon de liefde nog niet kan vinden en Bombana uiteindelijk wel. En dat wens ik mijzelf ook. Dus het helpt ook om je leven niet te laten leiden door het verleden”. Ze krijgt kippenvel als boer Aorend zijn lied zingt ‘O, help mij toch’. “Dat vind ik zo’n ongelooflijk mooi lied.

Ben Uneken (60) oet Slien, speult bij de Vlinderprinses de rol van Milos, de zeun, de vrolijke man en charmeur.

Hoe hej hier naortoe leefd Ben? “Ik heb hiel veul zin had om met te doen. De ‘Toorn van Thunaer’ he’k ok met daon en de musicals in Slien en ik bin ok lid van de zang in Slien, dus je wordt metnummen in de flow. Dus het was eigenlijk vanzölfsprekend dat Brenda en ik hier weer an met deden. Ik hol van gezelligheid, de iensgezindheid, je maakt neie vrienden. Wij hebt er met veul zin en positiviteit naor toe leefd, maor ik heb natuurlijk ok een dubbel gevuul bij alles”

Wel inspireert je um Milos te spelen en te zingen? “Ik heb natuurlijk even keken. Je speult een Sinti, een zigeuner. Ja, hoe moej je dan bewegen. Wij hebt moet oes kluppie een soort van workshop volgt bij Mafalda Damen oet Slien. Die hef een Italiaanse oma”. En zo hebt ze wat dinger leert hoe oj het met ’n Italiaans accent kunt zeggen.

‘En ja”, vervolgt Ben, “Tenielspeulen zit in de genen. Mien pa en moet zaten bij het Noordbarger teniel. Dus dat is der met de paplepel ingeuten”.

Wat weet ij van de geschiedenis van de Roma’s? Ben: “Ja, de Roma’s is een zwarvend volk die met argwaan wordt bekeken. En as ze argens komt doet de mèensen de deuren op slot. Dit verhaal gef wal an hoe ze benaderd worden en ’t is weer actueel, want now wordt iederien die aans is een aander ok met argwaan bekeken”.

Veur wel stao jij hier en veur wel doe jij dit? “Ja het is een dubbel gevuul”, zo zeg Ben, “mien moeder wuur een jaor leden ernstig ziek en kun niet meer beter worden. Mien pa en moe hadden aaltied de wèens dat as ze een keer zullen gaon, dat ze dan samen zullen gaon. Mien pa was ok ziek. Dus zie hebt der bewust veur keuzen um samen te gaon. En dat is now roem een week leden. Mar wij bint as femilie positief insteld. Het möt aaltied deurgaon en je moet keuzes maken. Mien pap hef twie dagen veur dat e kwam te overlieden tegen mij zegt: Ben, beloof mij daj metdoet an de Vlinderprinses. Dus ik doe ’t veur hum, maor ik veur mijzölf. Umda’k der zölf plezier an heb en vin het ok mooi da’k dit samen met Brenda doe. Ik moet of en toe wal even de knop umzetten, want het kost mij wal energie, mar ik krieg ok veul energie van al die lieve mèensen um je hen. Fantastisch!”.

Hanneke Tijink (61) oet Emmen, speult bij de Vlinderprinses de rol van Miladja, zus van Milos die prachtig kan dansen.

Wat vin je het mooiste van dit project?

Hanneke: “daj met zoveul mèensen zoiets leuks neerzet. Dat is eigenlijk gewoon superleuk. En ik vin het ok mooi da’k niet allèn in ’t koor zit, mar ok nog een aandere rol heb.

Hoe geef jij vörm an die Sinti-vrouw? “Deur de kleding en ik bin ok wal een type dat niet zoas mien jongste zussie hiel arg met de mannen bezig is en an ’t verleiden, mar ik vin dat ok wal spannend um te doen in dizze rol. Mar ik prebeer ok as de marechaussee komp da’k dan samen met Chergai een bondje vörm. Mar as oldere zus moet ik mij een klein beetie beter gedragen dan as zij döt”.

Hej der wat studie van maakt van die Sinti-vrouwen? “Ja, samen met Josh. Josh hef eerder veul daanst en kent ok veul zigeuner dansen en hef er veul over verteld. En ik heb zölf op internet keken”.

Wat is veur je een favoriet nummer in de veurstelling? Hanneke: “De liedties die wij zölf zingt vin ik hiel arg mooi”. Lachend zeg ze: “”Soms haal ik de dansies wat deur mekaar, bij het zingen en daansen tegeliek”.

Wat raakt je? “Zoas Martije kan zingen, dat vin ik wal hiel mooi. As zij begunt te zingen, dan giet er een soort rust vanoet. Die stem döt wat met je”.

Wat zul veur je nog wal ies een dreum kunnen weden um te speulen? Hanneke zeg metien: “Een kwaod wief. En dat komp denk ik omdat dat van mijzölf niet bin. In ’t dageliekse leven bin ik wal van ’t harmonieuze model, dus dat vin ik wal oetdagend”.

“Ik hoop dat wij met de Sinti een sfeertie kunt overbrengen van een aandere manier van leven as tegenhanger veur de tied die veur sommigen nog hiel zwaor was. Um daorin het verschil te maken”.

Marieke Meijerink (37) uit Steenwijksmoer, speelt bij de Vlinderprinses de rol van Chergai, de jongste dochter van het Sinti-gezin. Op het eerste gezicht bedeesd, maar stille wateren….

Wat vindt je Marieke dat er uit moet komen, dat mensen ervan meenemen?

“Poeh ja, de boodschap van het stuk is: wees allemaal wat liever voor mekaar, heb wat meer geduld en respect en oordeel niet te snel. Maar ik hoop ook dat mensen gewoon genieten van een mooie avond met prachtige muziek, mooie liedjes en mooi spel. Dat wij hier in het Drentse land zoiets moois neerzetten. Het is natuurlijk fictie, maar wat hier allemaal is gebeurd in Zweeloo, dat dat een keertje in de spotlight mag staan”.

Waar haal jij zelf energie uit. Hoe bereid jij je voor bijvoorbeeld? “Met mensen samen dit doen, daar word ik heel gelukkig van. Je werkt hier samen aan en je kunt eigenlijk niet aan mensen die niet meedoen vertellen hoe het voelt. Dat je er maanden met z’n allen aan gewerkt hebt. Hoe mooi is dat dat je een gezamenlijk doel hebt. En we zijn natuurlijk eigenlijk allemaal hartstikke gek dat we dit doen. Hier elke dag weer staan in zo’n veld en met regen en wind. Maar bij iedereen zit die passie om dit te doen. En dat maakt het zo bijzonder.

Wat betekent de rol voor jouzelf? Wat kun je erin kwijt? Chergai is totaal niet bescheiden: die verleidt, doet, danst en draait. Dat zou ik in het dagelijks leven meer zou willen durven ofzo. Dan stel je je vaak wat bescheiden op. Chergai doet en durft en dat is lekker om te doen.

Wat zou je droomrol kunnen zijn om te spelen? “Oh mijn hemel”, zegt Marieke, “Mijn droomrol was een prinses zijn en dat heb ik natuurlijk bij de ‘Toorn van Thunaer’ mogen doen met een mooie jurk en een mooi liefdesverhaal. Dat was een hoogtepunt. Maar misschien zou ik nog wel een keer een heks willen spelen ofzo. De duistere kant en welke bewegingen daar dan bij horen.

Ik hoop dat het publiek gaat zeggen dat we echte zigeuners waren. Dat we geloofwaardig zijn met respect voor de Sinti en iets moois hebben neergezet als familie Loludi.

Tekst: Gienus Woldring
Foto’s: Ton Trompert