Sweeler bier in een glas

De Vlinderprinses lapt grote biermerken aan haar laars en drinkt Oes Sweeler Pils

Nieuws

De grote biermerken staan op het muziektheaterspektakel De Vlinderprinses droog. Uit de tap vloeit niets minder dan Oes Sweeler Pils.  

Dat is pils met karakter. Fris en vol van smaak dankzij de zorgvuldig gekozen hop. Oes Sweeler Pils wordt gebrouwen en gebotteld door de Vereenigde Sweeler Bierbrouwers. “Met “Oes Pils” hebben we de verloren gegane bierbrouwertraditie van Zweeloo weer tot leven gewekt en het past ook bij een voorstelling als De Vlinderprinses”, zegt Bas Been, uitbater van ’t Hoes van Hol-An en samen met Jan Karst Tamminga hobbymatig bierbrouwer.. 

Uit de hand gelopen hobby

Wat rond 2012 begon met een brouwpakketje, is inmiddels flink uit de hand gelopen. “’We merkten al snel dat het echt lekker smaakte wat we maakten”, blikt Bas terug. Na het brouwpakketje deden de oprichters van destijds nog een serieuze biercursus. ‘En zo lukte het ons om verder te gaan experimenteren en zag de Vereenigde Sweeler Bierbrouwers het levenslicht.

Behoorlijk assortiment

Inmiddels hebben De Sweeler Bierbrouwers al een behoorlijk assortiment opgebouwd. De bieren zijn onder meer genoemd naar de dorpen uit de voormalige gemeente Zweeloo: Aelder Oer, Sweeler Pils, Machtige Möpper, Bennevelder Bock en Veurjaorsbock, Wisper Witte, Wisper Brugse Blond, Boerentripel en Sweeler Wolf. Nog even is gedacht aan een speciaal Vlinderprinses-biertje. “Dat vergt toch wel de nodige voorbereiding en uiteindelijk gaat er ook niets boven Oes Sweeler Pils”, lacht Been.. 

Onderdak bij Mooyland Cider in Benneveld

De brouwers waren aanvankelijk gevestigd in de voormalige Huisartsenpraktijk, daarna volgde een kort uitstapje naar de voormalige groentezaak, maar sinds kort hebben de brouwers onderdak gevonden bij Mooyland Cider in Benneveld. Samen met cidermaker Frank Rozendaal zijn we al behoorlijk aan het experimenteren met een combi bier/cider.

Alle voorwaarden

De brouwerij is officieel geregistreerd en voldoet aan alle voorwaarden, die de wetgever stelt, zoals milieuzorg en accijnsregistratie. Verwacht op de locatie in Benneveld geen grote koperen brouwketels, maar wel een mooie installatie met een beperkte capaciteit. De productie van grotere hoeveelheden kunnen Been c.s. niet in eigen beheer doen. “We nemen onze receptuur daarom mee naar een bierbrouwerij in de regio.”

Geselecteerde hopvariëteiten

Er zijn nog plannen genoeg om meer speciaal bieren te brouwen voor bijzondere evenementen. Zo wordt er gedacht aan bieren die met geselecteerde hop variëteiten worden gebrouwen. De enthousiaste “brouwers brigade uit Zweeloo” gaan ons nog vaak vergasten op heerlijke biersmaken.

Een ding is zeker: De Vlinderprinses en de naar verwachting 6000 bezoekers kunnen in de eerste week van september uitgebreid proosten met Oes Sweeler Pils.

Kraam en vlag Sweeler bier