Informatiebijeenkomst Vlinderprinses januari 2023

Acteurs, zangers en muzikanten gezocht

Nieuws

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit. Dat geldt zeker voor het muziektheaterspektakel De Vlinderprinses, dat van 2 tot en met 8 september 2024 aan de dorpsrand van Zweeloo zal worden opgevoerd.

Om de voorstelling mogelijk te maken, worden acteurs, zangers, muzikanten en vrijwilligers opgeroepen zich aan te melden. De audities vinden plaats in mei en juni 2023.

Voorzitter Gerrit Hegen van stichting Ter Klinke was er vrijdagavond tijdens een goed bezochte informatiebijeenkomst met de besturen van de culturele verenigingen in Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo duidelijk over. “Het succes wordt net als vier jaar geleden volledig gedragen door lokale zangers, muzikanten en acteurs. We willen dan ook graag deelnemers uit deze regio aan ons mooie project binden. Dat kan in de rol van toneelspeler, muzikant, zanger en vrijwilliger. Ervaring is geen absolute vereiste, wel enthousiasme en beschikbaarheid.” 

Deelname en opgave

Gerrit Hegen gaf in dorpshuis De Spil samen met tekstschrijver Harm Dijkstra en componist/ dirigent Jan Kruimink tekst en uitleg over De Vlinderprinses, de planning en organisatie en over deelname en opgave van belangstellende leden van de toneel- zang- en muziekverenigingen uit de voormalige gemeenten Sleen, Zweeloo en Oosterhesselen. 

Zes voorstellingen

De Vlinderprinses laat zich volgens de drie stuwende krachten in omvang vergelijken met De Toorn van Thunaer. Een succesvol verlopen buitenproductie uit 2019 op landgoed De Klencke in Oosterhesselen met zes voorstellingen en bijna 5.000 bezoekers. Stichting Ter Klinke rekent in 2024 op een evenaring van dat eclatante succes

Fantasie de vrije loop

Tekstschrijver Harm Dijkstra en arrangeur Jan Kruimink gaven tijdens de informatiebijeenkomst een mooi inkijkje van De Vlinderprinses. Dat is het duo ook wel toevertrouwd. In het theaterstuk laten ze de fantasie de vrije loop gaan. Wie was de prinses van Zweeloo, hoe werd ze genoemd en waar kwam ze vandaan? Het verhaal, dat er goud was gevonden in Zweeloo, ging al snel rond. Iedereen ging naar Zweeloo, de marechaussee moest er zelfs aan te pas komen om de orde te bewaren.

Evenwicht tussen verleden en heden

Hegen, Dijkstra en Kruimink willen ook vooral schoolgaande als niet-schoolgaande jongeren bij het muziektheaterspektakel betrekken. “We willen de jongeren uit onze dorpen graag kennis laten maken met de podiumkunst, met zang, muziek, maar ook een herkenbaar evenwicht tussen verleden en heden. 

Gerrit Hegen liet verder weten dat er tijdens de voorbereiding en de uitvoering van het muziektheaterspektakel veel mensen nodig zijn als vrijwilliger: makers van kleding en attributen, decorbouwers, mensen die helpen bij het opbouwen van de speellocatie of in de bediening in de consumptietent, verkeersregelaars en begeleiders. De Stichting wil daartoe tussen de 150-200 vrijwilligers mobiliseren. 

Meedoen?

Aanmelden kan nu al, als speler of als vrijwilliger.