Herbert Nijhoving bij het informatiepaneel De Prinses van Zweeloo bij de speellocatie

Vandaag staan er nog patat-erpels, maar over iets minder dan een jaar zal er een mooie grasmat liggen

Interview

Maatschap Nijhoving uit Meppen stelt zonder aarzeling grond beschikbaar voor “De Vlinderprinses”:

Volgend jaar verrijst de Prinses van Zweeloo als het ware weer even uit haar graf. Dichtbij de plek waar ze tweeënzeventig jaar geleden werd gevonden, zal de Prinses begin september 2024 een week lang het stralend middelpunt zijn in “De Vlinderprinses”, een nieuwe muziek- en theaterproductie van het muzikale wonderduo Harm Dijkstra uit Sleen en Jan Kruimink uit Oosterhesselen.

Na de eerdere succesvolle openluchtproductie “De Toorn van Thunaer” (2019), is “De Vlinderprinses” de jongste loot aan de stam van de stichting Ter Klinke, de feitelijke initiatiefnemer van beide Drentstalige producties.

Geschikte speellocatie met dank aan maatschap Nijhoving

Een openluchtvoorstelling organiseren is niet zomaar een abc’tje. Je kunt dan wel een geschikte speellocatie hebben gevonden (de Stegenwantsweg), er moet natuurlijk ook, niet onbelangrijk, overeenstemming zijn met de huidige gebruikers van het terrein. In dit geval Herbert en (moeder) Ina Nijhoving, zeg maar de familie Nijhoving of, strikt formeel, de Maatschap Nijhoving. Hun gemengd bedrijf met ca. 220 stuks vee (waarvan 135 koeien) en een totaal areaal van 220 hectare grond (deels pacht) is gevestigd aan de Oldeveen in Meppen. Onlangs maakten we aan de picknickbank bij de Prinses van Zweeloo een praatje met Herbert (39).

Verzoek

Zo’n twee jaar geleden kwam Gerrit Hegen bij hun langs met het verzoek om hun grond in september 2024 beschikbaar te stellen voor “De Vlinderprinses”. Of ze nog geaarzeld hebben, vragen we. “Geen moment”, is het antwoord. “We waren gelijk enthousiast.”

Cultuurliefhebber

We moeten eerlijk bekennen dat we nou niet direct een cultuurliefhebber achter Herbert hadden gezocht. Maar niets blijkt minder waar. “Het verhaal achter de Prinses van Zweeloo, maar ook bijvoorbeeld de magie van het kerkje van Sweel, dat spreekt mij en ook mijn moeder enorm aan. Daar kunnen wij echt van genieten.” Zo zie je maar, hoe een mens zich kan vergissen. “Maar misschien ben ik wel van de aparte dingen”, lacht Herbert.

“Patat-erpels” maken in 2024 plaats voor mooie grasmat

Inclusief parkeerplaatsen omvat het benodigde terrein straks zo’n vijf hectare. Vandaag staan er nog aardappelen (in de woorden van Herbert “patat-erpels”), maar over iets minder dan een jaar zal er een mooie grasmat liggen, verzekert Herbert ons. En wie zijn wij dan om daaraan te twijfelen.

Hobbelig weggetje

Langs de Stegenwantsweg, een hobbelig landweggetje, gaat het straks allemaal gebeuren. Zeg maar zo’n tweehonderd meter voorbij het informatiepaneel nabij de vier niet te missen eikenbomen. Van projectleider Gerrit Hegen uit Sleen horen we dat de tribunes zo’n beetje loodrecht op de lijn van deze bomen komen met uitzicht op het dorp Sweel en in de rechterooghoek de 13-eeuwse kerk. Wat het speelveld echter bijzonder maakt, is dat we straks in het decor teruggaan naar het landschap van 1952. En in dat landschap van 1952 mogen dan al die (amateur)spelers  – zangers, acteurs, figuranten en muzikanten  – zeven avonden lang (2 tot en met 8 september 2024) de Prinses letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers zetten.

Zandwinningswerkzaamheden

Tijdens zandwinningswerkzaamheden werd eind februari 1952 iets voorbij het Zweeler kerkje een vroegmiddeleeuws grafveld gevonden. Er werden maar liefst 110 graven ontdekt, waarvan er eentje wel heel bijzonder was. In dit hele bijzondere graf lagen de stoffelijke resten van een mooie middeleeuwse dame, gekleed in prachtige kleding en met talrijke sieraden uit het buitenland. De conclusie was snel getrokken: dit moest wel een dame van hoge welstand zijn. Ze kreeg ook een passende naam: de Prinses van Zweeloo. Sinds 2010 herinnert een fraai informatiepaneel het publiek aan de vondst van de Prinses.

Bij de foto : Herbert Nijhoving (39) uit Meppen bij het informatiepaneel van de Prinses van Zweeloo aan de Stegenwantsweg in Zweeloo. Op steenworp afstand van de speellocatie van De Vlinderprinses.

Tekst : Jan Brinks
Foto: Jansje Brands