As de mèensen mar gelukkig bint en lekker eet en drinkt, dan doej ‘t toch goed? – Engbert ter Heide
Engbert en Diddy zitten nog tussen de duzen zoas ze zölf zegt. Sinds ofgelopen juni bint ze verhoesd naor de Polweg 6 in Slien naor een mooie olde verbouwde boerderij. Een biezundere plek met een prachtig oetzicht naor het landschap der achter en naor de velden an de westkaant van Slien. Mar ok veural biezunder umdat het de stee is waor Diddy heur mam is geboren en heur grootolders hebt woont. “Het cirkeltie is rond”, zeg Diddy.
Het giet er um: hoe maak ij mèensen beter
Engbert: “Ik bin in ’78 in Slien kommen wonen en samen gaon wonen met Diddy an de Brink. Geboren in Odoornerveen en later dus verhoesd naor Slien”. Zie hebt jaorenlang woont an de Brink in Sleen en dus sinds kört an de Polweg. Engbert is van beroep kok. Hij hef o.a. warkt bij Treant en Distrivers. Vief jaor leden zöchten ze ien bij het UMCG, Ien met ervaring en kennis van de verkoop van convenience voedsel, keukens en keuken bouwen. En zodoende warkt e now bij het UMCG as hoofd keukens. Engbert: “Ik stap ’s mörgens om half zeuven in de auto, parkeer de auto in Haren en gao dan op de fiets naar het UMCG”. Hij hef zun 65 tot 70 medewarkers under zich. Hij döt de grote lijnen, dat betiekent dat e overleg hef met de bouw, het managen van eten en drinken, facilitair en techniek. De routing van de keuken dat is zien eigenlijke wark. “’t Is gewoon een grote febriek”, vertelt Engbert, “Per dag worden der 800 maoltieden maakt allien veur patiënten. En dan hew nog een restaurant waor per dag ok 2000 man langskomp. Dus ja”.
’t Is hiel bried, mar hij kan ok veul delegeren. Kommend jaor, in juli 2025 giet e met pensioen en hef dan 50 jaor warkt! Wat is het mooiste en belangriekste van zien wark? “Dat mèensen lekker eet en dan is dat soms een beetie laveren tussen de mazen van de wet, wat mag wal en wat mag niet. Je moet je vaak verplaotsen in de mèensen en het gesprek angaon. Zoas met kinder, as ze beveurbeeld geern frikandellen lust, geeft ze ’t mar. Dan kriegt ze wat binnen, kriegt ze energie en de neudige eiwitten. Het giet er um hoe maak ij mèensen beter”.
Sfeer, gezelligheid en Zweeler Pils
Engbert zit veur de Vlinderprinses in de kemissie Horeca. Hij warkt daorbij nauw samen met Marissa Steenbergen. Op een zeker moment schoeven André Sijpkes en Henk Reinders ok daorbij an in de kemissie. Veurig jaor september bint ze al begunt met het bespreken van alle apparatuur die zie neudig hebt. “Wij hebt leergeld betaald bij de ‘Toorn van Thunaer’”, vertelt Engbert, “Want aj der niet vrog genog bij bint dan kriej niks meer”. Wat bint dan de leerpunten? “De indieling, de oetgiftepunten en wij hebt der ook een paar coördinatoren bij um elke aovend de 20 vrijwilligers die der loopt an te sturen. Marissa en ik hebt dan de handen vrij veur aandere zaken”. Marissa kan zöch hielemaol störten op het koffie zetten en zo meer. Engbert zölf döt dan de dranken en dat soort dinger. De vrijwilligers die methelpt doet dat allemaol vanoet eigen interesse.
“Ok de rookworst komp natuurlijk weer”, vertelt Engbert, “Die wordt besteld bij Distrivers”. En verder wilt ze geern meer publiek in de tent nao de veurstelling. De band in de veurstelling komp na ofloop speulen in de tent. Engbert: “De tent wordt meer aankleed. Het wordt veul gezelliger maakt met taofels en zitjes en aandere dinger. En natuurlijk Zweeler Pils. Dat is trouwens een lekker pilsie”.
Voldoening en veul volk op de kost
“Het is veur oes slaagt as iederien in de pauze zien nattie en dreugie hef kunnen halen. Het mot niet zo weden dat men begunt te jagen: wij gaot weer begunnen”. De pauze is maximaal een half uurtie. En lukt het dan um iederien van koffie te veurzien? Engbert zeg volmondig: “Ja ’t is wal een oetdaging, mar wij hebt ervaring, mar het blef spannend”. Veur ’t gemak is zowat alles te kriegen veur ien munt. Nei is ok dat er gien weggooiproducten meer gebroekt mugt worden. De bekers moet weer inleverd worden en alles möt ofwast worden. Dat is nog wal even een oetdaging. Men kan de bekers inleveren en in grote kokers stoppen bij de oetgang. Die kokers worden dan deur de vrijwilligers leeghaald. In de pauze bint er mèensen die de oetgifte van dranken doet en daor achter stiet een rij met mèensen allien veur ’t inschenken.
Wat gef hum de mieste voldoening? Engbert: “Dat mèensen lekker eet want wij hebt ok 100 man op de kost ’s aovends. De metwarkers, vrijwilligers en speulers, die al veur vief uur aanwezig moet weden, kriegt allemaol een warme maoltied. En dat er ’s aovends nog weer wat volk in de tent komp na ofloop, dat zul prachtig weden”.
Meer en meer..
In vergelieking met de ‘Toorn van Thunaer’ is Engbert ok van mieining dat de hiele opzet van de Vlinderprinses meer en groter is. Diddy die ok anschöven is, begunt al te zingen: “Meer, zie wilt aal mar meer..” Per aovend zit er ongeveer 1000 man op de tribune. Wat de aantallen en de veurraod angiet, daorveur is Marissa. Elke dag wordt der anvult vanoet de Sligro. Engbert zörgt er veur dat der ’s mörgens weer eten komp. Bij veurbield: 18 kilo spaghetti, 9 kilo bolognesesaus, en 4 kilo kees en nog een keer 7 kilo komkommer-tomatensalade. Engbert haalt ’s mörgens om 9 uur het eten al oet Hoogeveen. En wat de drank angiet? Ja, hoeveul of er drunken wordt, hangt ok veul of van het weer. Dan wilt ze smangs aal mar meer…
Gewoon mèensen plezieren
As kemissie bint ze veur ’t eerst bij mekaar kommen in januari. Der komp hiel wat bij kieken. Ok het facilitaire gebeuren zoas hoeveul water bi’j neudig, de toiletten, hoeveul water en gas bi’j neudig in je keuken en al dat soort dinger. As kemissie hebt ze een draaiboek en daor wordt op deur borduurd. Der möt ok het neudige anleverd en anvraogt worden bij de gemiente. Engbert hef o.a. een schets maakt van de tentindieling.
Alles bij mekaar betiekent het dat ze in de veurstellingsweek alle dagen op de locatie bint. Elke dag hebt wij um 11 uur even een moment met mekaar in de tent met alle kemissies. En dan möt er nog van alles gebeuren zoas dingen klaorzetten, schoonmaken en gao zo mar deur. Dan is Engbert al naor Hoogeveen west veur de maoltieden en hef Marissa alweer zörgt veur de hiele bestelling bij Sligro.
“Dus wij hebt gewoon de hiele week vrij nummen”, vult Diddy daorop an. Het is een hiele investering van tied. As Engbert met pensioen is, zul e dit soort wark wal elk jaor willen doen. Mar waor zit dan de energie um dit te doen? “Gewoon mèensen plezieren. As de mèensen mar gelukkig bint, dan doej ’t toch goed”.
Tekst: Gienus Woldring
Foto’s: Ton Trompert