Marjan Baas bestuurslid stichting ter Klinke

Marjan Baas uit Zweeloo in haar sas met rol als vliegende kiep: “Fantastisch toch!”

Interview

“De Vlinderprinses”: “Komt dat zien, komt dat zien!”

Met nog maar zeven maanden te gaan, komt de première van de Drentstalige muziek- en theaterproductie “De Vlinderprinses” snel naderbij. In de eerste week van september 2024 zal het muziekspektakel van schrijver en regisseur  Harm Dijkstra en componist en dirigent Jan Kruimink in totaal zes keer worden opgevoerd bij de Stegenwantsweg in Zweeloo. Mocht u de data nog niet genoteerd hebben, pak de agenda en omcirkel dinsdag 3 tot en met zondag 8 september.

Kippenvel

Op zondag 7 januari was in de Hesselerhof in Oosterhesselen de eerste zangrepetitie. Kippenvel kreeg ze ervan, vertelt Marjan Baas. “Zo mooi en indrukwekkend was het. Al die enthousiaste (130) zangers en zangeressen, de gedrevenheid van dirigent Jan Kruimink en pianist Tjako van Schie en het besef dat je zelf deel mag uitmaken van dit unieke evenement, dat alles was die zondag heel overweldigend. In één woord ge-wél-dig!”

Bestuurslid stichting Ter Klinke

Sinds 2019 maakt Marjan Baas (55) als secretaris deel uit van het bestuur van de stichting Ter Klinke, de feitelijke initiatiefnemer van “De Vlinderprinses”. Het was toenmalig bestuurslid Geert Roeles uit Sleen, die haar benaderde voor het bestuur van de stichting, bekend als hij als oud-wethouder was met de ondersteunende kwaliteiten van de inwoonster van Zweeloo. In dat eerste jaar (2019) viel ze met de eerste openluchtproductie “De Toorn van Thunaer” gelijk met haar neus in de culturele boter. “Een beter draaiboek kunnen we ons nu natuurlijk niet bedenken”, glimlacht Marjan.

Plekje helemaal gevonden

Zelf heeft ze haar plekje in het team helemaal gevonden, vervolgt ze. “Naast de normale ondersteunende werkzaamheden (agenda, notulering, correspondentie enzovoort) help en ondersteun ik daar waar nodig in de organisatie. Ik ben tijdelijk ook penningmeester. Wat dat betreft heb ik een dankbare rol in “De Vlinderprinses”, namelijk die van de “vliegende kiep”. (Bijna) overal inzetbaar, lekker flexibel!”

Uitdagingen

Fantastisch toch! Het zijn deze twee woorden of woorden van gelijke strekking die steeds terugkomen tijdens ons gesprek. Het kenmerkt Marjan in alles hoe zij “De Vlinderprinses” op dit moment beleeft. En hoe zij verder in het leven staat: positief, tevreden en niet bang om de uitdagingen, die op haar pad komen, te omarmen. En dat zijn (waren) er naast het bestuur van de stichting Ter Klinke nogal wat. Zo is ze bijvoorbeeld officemanager bij het programma Vitale Vakantieparken Drenthe (een samenwerkingsverband, gericht op kwaliteitsverbetering van Drentse vakantieparken).

Verder zit Marjan in het bestuur van de stichting Vrienden van de Prinses Margriet Manege in Westerbork, doet ze de boekhouding van Autorestauratiebedrijf Caprotech (het bedrijf van haar echtgenoot) en last but not least, sinds kort heeft ze haar eigen bedrijfje “Vraag Marjan Support”, waar ze haar diensten als (project)ondersteuner aanbiedt (vraagmarjan@outlook.com). Marjan: “Mooi toch, dat al die dingen op je pad komen.” Ze haast zich wel te zeggen dat haar voorkeur uitgaat naar projecten en opdrachten, die te overzien zijn, dat wil zeggen “hapklare brokken” met een min of meer duidelijk begin en einde. Waarvan akte.

Marjan Baas met hond Ody

Komt dat zien, komt dat zien!

Hoe maak ik nou duidelijk hoe mooi het straks in september wordt, had ze zich ’s morgens tijdens haar dagelijkse wandeling met hond Ody nog afgevraagd. Hoe maak ik de lezers duidelijk hoe bijzonder het is dat dit spektakel zich bijna in hun achtertuin afspeelt. Hoe maak ik duidelijk hoe professioneel het allemaal is, hoe goed er is over nagedacht en hoe knap het allemaal wordt neergezet.

“Stilletjes waande ik me vanmorgen even spreekstalmeester in het circus”, vertelt Marjan. “Hooggeëerd publiek, komt dat zien, komt dat zien! En ik hoorde het publiek in gedachten al applaudisseren. En ik dacht: dat komt wel goed.” 

De kaartverkoop voor “De Vlinderprinses” start in april 2024.

Tekst : Jan Brinks