Greetje Manting uit Aalden

Greetje Manting heeft rol als juffrouw Doedens

Interview

Voor Greetje Manting uit Aalden zijn audities zenuwslopend, maar ze heeft rol bij De Vlinderprinses wél te pakken : “Ik heb er enorm veel zin in”.

Met pensioen en meer tijd

Greetje Manting trok afgelopen week de deur van het werkzame leven achter zich dicht, maar reuring blijft in het leven van de Aaldenaar.

In de nieuwe levensfase is het voor Greetje tijd om iets nieuws op te pakken, en ze is nuchter genoeg om toch ook vooral gewoon verder te leven. Met een lach en een traan nam Greetje vorige week afscheid als medewerkster van LOL Kinderopvang. Haar werk bleef tot het eind haar passie. “Werken in de kinderopvang is geweldig, want wie met kinderen werkt, blijft altijd jong.”

Audities

Genietend van een welverdiend pensioen is er nu meer tijd voor hobby’s en genietmomenten: van kleinkinderen tot reizen, van tennis tot hardlopen en van pianospelen tot zingen. In september 2024 schittert ze op een steenworp afstand van haar huis in het Muziektheaterspektakel ‘De Vlinderprinses’ in de rol van juffrouw Doedens.

“Vier jaar geleden was ik niet alert genoeg en zijn de audities van de Toorn van Thunaer volledig aan mijn aandacht ontsnapt. Eigenlijk wist ik überhaupt niet dat je kon deelnemen aan een dergelijk theaterspektakel in de openlucht.”

Voor Greetje voelde dat als een enorm gemiste kans, maar daarna greep ze wel haar kans in het projectkoor van The Armed Man, A Mass for Peace in Oosterhesselen. “Daar heb ik auditie voor gedaan en kon meedoen als alt. Dat was wel een heel ander genre en om die reden een heel bijzondere ervaring. Indrukwekkend en wat een prachtige muziek!”

Veel ervaring in koren

Greetje kan bogen op de nodige koorzangervaring. “Ik heb jaren gezongen bij de cantorij van de kerk in Aalden en tijdens mijn opleiding (Opleidingsschool voor kleuterleidsters/red) was koorzang een verplicht vak.” Op haar optreden in The Armed Man kijkt ze bijna met een euforisch gevoel terug. “Het was fantastisch om aan een dergelijk gebeuren mee te mogen doen… en nu dan ‘De Vlinderprinses’. Ik moest weer audities doen. Je kunt me niet erger plagen dan met een auditie. Zenuwen en tot het uiterste gespannen, maar ik doe mee!”

Nu ook rol als actrice

Ondanks het feit dat Greetje eigenlijk geen ambitie heeft gehad om als actrice op de planken te staan, hebben de kopstukken van het theaterspektakel haar toch een rol toebedeeld. “Toneelervaring voor volwassenen heb ik niet, maar ik heb wel jarenlang met mijn toenmalige collega als Jip en Janneke voorstellingen gegeven voor kinderen. Met een volgestouwde auto vol met rekwisieten gingen we dan op pad.”

In theatervoorstelling ‘De Vlinderprinses’ speelt ze de rol juffrouw Doedens, de secretaresse van prof. Van Steenis, gespeeld door Robert Braam…En ja meer gaat Greetje er uiteraard niet over zeggen. “Nu er al wat kleding is gepast, het script gelezen en de repetitiedata dichterbij komen krijg ik er enorm veel zin in. We gaan er met z’n allen een mooie happening van maken!”

Tekst: Jan Hooge
Foto: Gerda Looije